fast foody

Fast foody są to produkty, które zaczynają dominować w diecie wielu osób. Niestety kosztem takiego rozwiązania jest pogorszenie naszego zdrowia. Może nie jest to odczuwalne na małą skalę, ale na większą możemy odczuć to pod postacią różnych schorzeń zdrowotnych. Takie produkty, żeby kusiły nas sięgnięciem po nie, muszą posiadać porządną konsystencję, kolor, smak oraz zapach. Trwałości i wszystkie wymienione wcześniej cechy tych produktów są możliwe przez dodawane do nich niezliczonych ilości syntetycznych dodatków. Dlaczego lepiej unikać żywności przetworzonej i fast foodów? Odpowiadamy!

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/fast-foody-i-zywnosc-przetworzona-dlaczego-ich-unikac/ 

Żywność przetworzona – co zawiera?

Żywność przetworzona to produkty, które zawierają całą masę dodatków, z których wiele z nich może wywierać negatywny wpływ na nasz organizm. Nie każdy składnik żywności oznaczony jako „E” jest szkodliwy, Mało osób o tym wie, ale niekiedy pod takim symbolem kryją się np. witaminy czy naturalne barwniki. Są jednak też dodatki oznaczone takim symbolem, których za wszelką cenę należy unikać. 

Najgroźniejszymi dodatkami dla zdrowia są:

  • tartrazyna – E102
  • żółcień chinolinowa – E104
  • benzoesan sodu – E211
  • kwas fosforowy – E338
  • azotyn sodu – E250

Wpływ żywności przetworzonej na organizm?

Żywności przetworzona nie bez przyczyny uznawana jest za niezdrową.  Jej negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie wynika głównie z faktu, że takie produkty zawierają ogromne ilości niezdrowych składników, takich jak tłuszcze trans, cukier rafinowany, a także barwniki czy konserwanty. 

Co więcej żywność przetworzona jest zubożona o wiele witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz także białka czy kwasów tłuszczowych omega 3. Kiedy dołączymy do tego wysoką kaloryczność produktów przetworzonych, będzie to idealne środowisko do powstania otyłości, cukrzycy, chorób serca, a nawet nowotworów.

Rezygnacja z fast foodów oraz żywności przetworzonej – korzyści

Rezygnacja ze spożywania żywności przetworzonej jest jednym z najważniejszych zmian, które dotyczą zdrowego stylu życia. Dzięki wyzbycia się takich składników ze swojej codziennej diety, możemy odczuć znaczne zmiany dotyczące zdrowego stylu życia.

Oznacza to szereg korzyści wpływających na nasze zdrowie. O czym mowa? Wyeliminowanie zarówno żywności przetworzonej, jak i fast foodów minimalizuje ryzyko rozwoju otyłości oraz jej powikłań. Żywność przetworzona w swoim składzie ma bardzo dużo cukru, a także tłuszczów trans. Składniki te sprzyjają kumulacji tkanki tłuszczowej, a w rezultacie mogą doprowadzić do powstania otyłości. 

Duże spożycie cukru sprzyja również pojawieniu się insulinooporności i cukrzycy typu 2, a tłuszczów trans – miażdżycy, nadciśnienia czy zawału serca. Wystrzegania się takich składników pomoże organizmowi zachować odpowiednie funkcjonowanie. 

Zobacz też: https://www.zouza.pl/imbir-i-lukrecja-wlasciwosci-prozdrowotne/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here