Źródła kwasów omega

O dobroczynnych właściwościach kwasów tłuszczowych omega chyba nikomu nie trzeba mówić. Są one niezbędnymi składnikami diety, które pozytywnie wpływają na urodę, jak również na zdrowie. Odpowiadają za prawidłową pracę serca, dobrze wpływają na pracę stawów, podnoszą odporność organizmu – są to tylko niektóre zadania kwasów tłuszczowych omega. W jakich produktach można je znaleźć? Najbardziej oczywistym źródłem kwasów omega są ryby (np. łosoś) oraz tran – najlepszy będzie w formie płynnej. Osoby nieznoszące zapachu ryby mogą wybrać tran smakowy (np. truskawkowy) w kapsułkach. Jednak co w sytuacji, gdy ktoś jest na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej i nie spożywa produktów odzwierzęcych? Na szczęście nie jest to problemem, bo istnieje wiele produktów roślinnych, które są w stanie dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości kwasów omega. Na pierwszą pozycję wysuwają się niezwykle popularne ostatnio nasiona chia. Można je włączyć do diety na wiele kreatywnych sposobów, np. w postaci puddingu czy też napoju o nazwie chia fresca. Za polski odpowiednik nasion chia uważa się siemię lniane. Jest ono o wiele tańsze od nasion chia, ale co najważniejsze posiada 3 razy więcej kwasów omega!

http://www.odmien.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here