Niektóre pożywienie jest niestety rewelacyjną odżywką np dla guzów, inne zaś niosą w sobie związki antyrakowe .Jest ich o wiele więcej niżeli tylko witaminy , minerały, i antyoksydanty. Warzywa wyposażone są w silne molekuły zdolne bronić się przed bakteriami, owadami i pogodą, są to tzw związki fitochemiczne, które posiadają właściwości zabijające mikroby , grzyby i insekty. Mają też właściwości antyutleniaczy. Zielona herbata blokuje zarażanie komórek, zawiera liczne polifenole zwane katechinami, jeden z nich zwany EGCG należy do najsilniej przeciwdziałających środków do powstawania nowych naczyń krwionośnych zasilających komórki rakowe. Zielona herbata działa również jako odtruwacz organizmu,uruchamiając w wątrobie mechanizmy, które szybciej eliminują z ciała rakotwórcze toksyny.Soja blokuje działanie groźnych hormonów, zawiera silne fitochemikalia przeciwdziałające mechanizmom potrzebnym do przetrwania i rozwoju raka.Są to izoflawony inaczej nazywane fitoestrogenami ,ich obecność we krwi znacznie ogranicza nadmierne pobudzenie i w konsekwencji wzrost guzów. Działanie soi hamuje rozwój raka piersi .Zawarte w soi substancje podobnie jak w zielonej herbacie blokują rozwój naczyń krwionośnych.Kurkuma jest silnym środkiem przeciwzapalnym,grzyby stymulują działanie układu immunologicznego, innym pożywieniem zawierającym czynniki antyrakowe są wiśnie , znajdujący się w nich kwas D-glukarowy odtruwa organizm , jagody zaś zawierają związki, które zmuszają komórki rakowe do samouniecystwienia .Przyprawy i zioła wiele z nich działa w podobny sposób wspomagając odporność organizmu bądź go odtruwając.