Zdrowa dieta - czy trzeba w niej coś eliminować

Pierwszy krok ku zdrowej diecie często wydaje się być czymś dla nas nieosiągalnym i przede wszystkim bardzo radykalnym. Jednakże, nie musi to wcale tak wyglądać. Decydując się na zdrowy tryb życia warto na początku ograniczyć się do wyeliminowania ze swojej diety nie tylko zbędnych i niezdrowych produktów spożywczych, ale także nawyków żywieniowych, które napędzają błędne koło żywieniowe. W tym artykule skupię się na kilku grupach produktów, które powinniśmy wyeliminować ze swojej diety, jeśli chcemy zdrowo się odżywiać.

(Sprawdź gdzie zamówisz dobry catering dietetyczny – https://fit-catering.pl/zasady-dostaw/)

Napoje gazowane

Choć smaczne i kuszące dla oczu, napoje gazowane posiadają ogromne ilości cukru i co za tym idzie pustych kalorii, których nadmiar pozostaje w Twoim organizmie pod postacią zbędnej tkanki tłuszczowej. Nie trzeba tłumaczyć, jak katastrofalnie cukier wpływa na nasze mózgi – jego efekty porównywalne są do tych obecnych przy zażywaniu narkotyków takich jak chociażby heroina. Wysoce uzależniający cukier prowadzi do błędnego koła, w którym po chwilowym podwyższeniu cukru w organizmie następuje jego gwałtowny spadek, który wywołuje łaknienie kolejnej porcji cukrów prostych. Uzależnienie od cukru może doprowadzić do chorób serca, otyłości, czy zawału, który jest najczęstszą przyczyną zgonu wśród Polaków.

(Przeczytaj więcej porad na blogu dietetycznym https://fit-catering.pl/blog/)

Słodkości

Choć wielu z nas uwielbia i często sięga po wszelkiej maści słodycze, nie zdajemy sobie sprawy z potencjalnych skutków ubocznych. Podobnie jak w przypadku napojów gazowanych, słodycze to nic innego jak puste kalorie, które nie dostarczają nam żadnych istotnych wartości odżywczych potrzebnych naszemu organizmowi do optymalnego funkcjonowania. Jednakże, idealnym zamiennikiem słodyczy będzie miód pszczeli czy syrop klonowy, które są nie tylko słodkie, ale również zdrowe i pomogą nam w walce z przeróżnymi dolegliwościami zdrowotnymi takimi jak zapalenia, czy alergie.

Słone produkty

Według ekspertów i badań przez nich przeprowadzonych powinniśmy spożywać maksymalnie do 3g soli dziennie. Niestety, jako Polacy często przekraczamy ten limit nawet trzykrotnie ze względu na wszechobecną w kuchni polskiej sól. Wielu Polaków niestety nie zdaje sobie sprawy ze stopnia negatywnych konsekwencji zdrowotnych takiego stanu rzeczy – nadmiar soli podwyższa ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego, zaburzeń pracy nerek, otyłości, czy nowotworów. Dlatego też odradza się spożywania soli w nadmiernych ilościach, jak i produktów ją zawierających.

Wyroby seropodobne

Bardzo często produkty takie jak sery topione, plastry sera, czy twarożki nie mają wiele wspólnego z pełnowartościowymi produktami mlecznymi. Co więcej, często znajdziemy w nich wiele szkodliwych substancji takich jak utwardzone tłuszcze roślinne, wzmacniacze smaku, czy sole emulgujące. Zdrowe, jakościowe produkty mleczne można rozpoznać po krótkiej liście składników oraz cenie proporcjonalnej do jakości. Nierzadko trzeba za nie słono zapłacić.

Kilka zdań podsumowania

Zdrowa dieta nie oznacza wyrzeczenia się przyjemności. Bardzo często okazuje się, że istnieje wiele zamienników pozwalających nam zadbać o swoje zdrowie i przy okazji zjeść coś smacznego. Wchodząc na drogę zdrowego odżywiania warto zacząć od małych kroczków. W taki sposób łatwiej nam będzie porzucić stary tryb życia na ten nowy, zdrowszy, przy okazji ucząc się nowych, niezbędnych nawyków żywieniowych, które zagwarantują nam lepszą jakość życia.

Artykuł przygotowany wspólnie z ekspertami z https://fit-catering.pl/.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here