Witaminy są związkami organicznymi niewytwarzanymi instynktownie w systemie człowieka, bez których nie ważna być. Muszą być dostarczane wraz z pokarmem, natomiast nie stanowią źródła energii. To, co jemy jest również wpływ na jakość wzroku. Niekorzystnie na ostrość widzenia oddziałuje brak w naszej diecie antyoksydantów, jakie neutralizują szkodliwe funkcjonowanie wolnych rodników. Konieczna jest toż dobra dieta na wzrok, wartościowa w witaminy i mikroelementy. Witaminy A, E i C to witaminy dla oczu, które uzupełniają nasze życie: unieszkodliwiają wolne rodniki w tkankach, budują białka odpowiedzialne za odbieranie wrażeń wzrokowych. Jeśli są obecne wszystkie trzy, ich bycie jest wzmacniane. Minerały, takie jak selen, cynk i miedź, same w sobie nie mają działania antyoksydacyjnego, jednakże są konieczne do syntezy enzymów o działaniu przeciwutleniającym. Dieta bogata w antyoksydanty, witaminy na oczy, luteinę korzystnie działa na zdrowie oczu, jest świetnym sposobem na poprawę ostrości widzenia.
Znaczenie antyoksydantów dla wzroku
Organizm człowieka systematycznie narażony jest na funkcjonowanie szkodliwych elementów, które przyczyniają się do zaburzenia jego odpowiedniego działania. Coraz większego znaczenia nabierają szkodliwe substancje utleniające, tzw. wolne rodniki, degradujące komórki organizmu. Wolne rodniki są zwłaszcza szkodliwe dla narządu wzroku, a bardzo odpowiednie na ich pracę są siatkówka i nerw wzrokowy.
Znajdujące się w nich formy nerwowe nie mają wartości regenerujących, zatem szkody wywołane rodnikami tlenowymi są nieodwracalne. Wolne rodniki potrafią wynikać ze skażonego powietrza, dymu papierosowego, bardzo przetworzonej żywności itp. Zatem tak ważne dla organizmu są przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty. Są to minerały, witaminy, quasi-witaminy na oczy (antocyjany, luteina, kwercetyna), jakie są możliwość usuwania z organizmu związków o działaniu utleniającym. Luteina to żółty barwnik roślinny. Działa antyoksydacyjnie, zwłaszcza chroniąc oko a jego plamkę żółtą. Barwnik tenże robi się także w soczewce oka. Dzięki takiemu działaniu, hamuje degeneracji plamki żółtej oka, która może pojawić się z wiekiem. Luteinę można stosować w suplementach lub w jedzeniu. Luteina na wzrok zwłaszcza korzystnie wpływa na funkcjonowanie siatkówki. Pochłania dużą ilość ultrafioletu i światła niebieskiego oraz osłania oko przed promieniowaniem jonizującym komputerów i telewizorów. Źródłem karotenoidów są zielone i pomarańczowe owoce oraz warzywa. Zauważono, że osoby spożywające szpinak mają mniejsze problemy z oczami aniżeli te, które na szpinak patrzą z niechęcią. Bardzo przydatnymi dla prawidłowego wzroku antocyjanami są glikozydy flawonowe, zamknięte w liściach i owocach borówki czernicy (czarna jagoda). Te zasady nie tylko zabezpieczają oczy przed działaniem wolnych rodników, a także wspomagają regenerację pewnych enzymów, niezbędnych do odpowiedniego widzenia. Oprócz tego, antocyjany pozyskane z borówki wzmacniają budowę naczyń włosowatych, dzięki temu, że zabezpieczają kolagen przed degradacją. Korzystnie wpływają na przepływ krwi i ograniczają jej krzepliwość. Tak jak witamina A, antocyjany pobudzają produkcję rodopsyny.