Zieleń w domu to podstawa dobrego samopoczucia i radości z każdego dnia. Jeśli więc marzy Ci się ogródek w kuchni lub zielnik, sięgnij po nasz poradnik. Przeprowadzimy Cię przez proces zakładania domowego ogródka krok po kroku. Zapraszamy do lektury!
Przeczytaj też: https://zaciszerozmaitosci.pl/jak-stworzyc-domowy-ogrodek-krok-po-kroku/
Po pierwsze: miejsce na domowy ogródek
Najlepszym miejscem na stworzenie domowego ogródka będzie kuchnia lub balkon. W przypadku dobrze nasłonecznionego balkonu mamy bardzo ułatwione zadanie. Nasze zioła będą rosły bujne, jeśli tylko zadbamy o ich odpowiednie nawodnienie. Parapet kuchenny lub miejsce na kuchennym blacie z kolei również będzie się nadawało do hodowania roślin. Zwłaszcza, że podczas gotowania będziemy mieć je nieustannie pod ręką.
Do stworzenia takiego ogródka domowego będą nam również potrzebne doniczki, a konkretnie wkłady oraz osłonki doniczkowe. Osłonki warto dobrać do wyglądu i charakteru balkonu czy mieszkania. Będą wówczas ich dodatkową ozdobą.
Po drugie: zioła warte zasadzenia w domowym ogródku
Odrobina wiedzy na temat tego, jakie rośliny zasadzić w domowym ogródku, jest niezbędna. Zastanówmy się więc, z jakich ziół korzystamy najczęściej podczas przygotowywania posiłków. Jeśli chodzi zaś o inne, nie stosowane przez nas do tej pory, może przyszedł czas na spróbowanie nowych smaków?
Zioła, które są proste do uprawiania w domowych warunkach oraz często wykorzystywane do przyrządzania potraw, to przede wszystkim:
- bazylia – ulubiony dodatek wielu osób do dań kuchni włoskiej. Warto wiedzieć, że zwalcza wolne rodniki oraz jest bogata w witaminy A, K, C, magnez, żelazo, potas i wapń.
- szczypior – najlepiej wyhodować go z cebuli dymki, a następnie dodawać do past, sera białego, czy po prostu posypywać nim kanapki. Szczypior jest bogaty w witaminy C, E, A, K i B2.
- kolendra – to idealny dodatek do ryb. Bardzo dobrze wpływa na funkcjonowanie wątroby.
- oregano – jest bogate w witaminy i błonnik. Bardzo szybko rośnie, jeśli jest w nasłonecznionym miejscu oraz często podlewany. To idealny dodatek do zup, sosów, makaronów i dań kuchni włoskiej.
- mięta – idealna na żołądkowe problemy. Możemy z niej parzyć herbatę, wykorzystywać do przygotowywania lemoniady i innych napojów, które orzeźwią nas latem.
- majeranek – doskonały do zup, sosów, ziemniaków, pieczeni.
- rozmaryn – doskonale pasuje do pieczonych ziemniaków i ryb.
Zobacz też: https://www.zouza.pl/czy-szkodzi-nam-zywnosc-gmo/