Jasna, słoneczna kuchnia, utrzymana w delikatnych odcieniach brązu, beżu i żółci z nielicznymi mocniejszymi akcentami, z dodatkiem drewna. To obraz kuchni wielu z nas. Jaki chlebak będzie tu najlepiej pasował? Oczywiście kremowy!
Jak wybrać dobry chlebak kremowy?
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na fakt, że chlebaki w odcieniu kremowym mogą być wykonane z różnych materiałów. Najbardziej popularnym jest oczywiście stal nierdzewna. Jej niebagatelną zaletą jest fakt, że jest lekka oraz że łatwo ją wyczyścić. Jednak to nie wszystko. Chlebaki kremowe spotkamy również wykonane z ceramiki. Jest to bardzo dobry materiał, ponieważ świetnie zachowuje świeżość i jakość pieczywa. Ponadto świetnie się prezentuje. Wadą jest jednak wysoka cena. Kremowy chlebak możemy także spotkać wykonany z tworzywa sztucznego – wtedy będzie na pewno bardzo tani. Sporadycznie kremowe chlebaki spotkamy również wykonane z drewna czy bambusa.
Warto także wspomnieć o tym, że często do produkcji chlebaka wykorzystywane są dwa materiały, dzięki czemu chlebak zyskuje ciekawy design. Co więcej – dzisiaj w sprzedaży są nie tylko klasyczne chlebaki o prostokątnej podstawie i owalnej, nasuwanej pokrywie, lecz spotkamy także oryginalne chlebaki przypominające wyglądem pojemniki, koszyki czy łezkę.
Jednak oprócz wyglądu chlebak należy sprawdzić również jego pojemność oraz funkcjonalność.