Hiszpańskie wina cieszą się dużym uznaniem w wielu krajach świata. Do uznanych producentów win musujących należy Codorniu Raventós Group.

Historia marki

Codorniu to jedna z najstarszych rodzin winiarskich na terenie Hiszpanii. Jako pierwszy produkcją wina zajął się Jaume Codorniu w roku 1551. Od 1659 roku za sprawą małżeństwa Anny Codorniu i Miquela Raventósa, właścicielem używanej do dzisiaj nazwy stała się właśnie rodzina Raventós. Grupa Codorniu Raventós jest obecnie właścicielem marek własnych. Kontroluje także produkcję kilku marek na terenie winiarskiego regionu Mendoza na terenie Argentyny i w Dolinie Napa Valey na terenie amerykańskiego stanu Kalifornia.

Cava Codorniu

Pierwsza butelka cava Codorniu powstała w roku 1972. Była to zasługa Josepa Raventós Fatjo. Cavę udało mu się stworzyć po wielu latach pracy z połączenia kilku odmian lokalnych szczepów winorośli. Po kilku latach do produkcji cavy zaczęto używać nie tylko lokalnych szczepów, ale także międzynarodowych. Stolicą cavy od lat 80. jest Sant Sadurni d’Anoi. Grupa Cadorniu jest właścicielem 3000 hektarów winnic. Wina odpoczywają w zbudowanych ponad 100 lat temu winnicach. W ofercie Cadorniu miłośnicy wina znajdą nie tylko słynną cavę, ale także wina musujące bezalkoholowe o smaku jabłek.

Jaka cava zasługuje na szczególne wyróżnienie?

Marka Codorniu słynie z bogatej gamy win, które są w stanie zaspokoić wymagania największych miłośników wina nie tylko na terenie Hiszpanii. Słynie między innymi ze stworzonego w roku 1984 Anna de Codorniu. Cava Anna de Codorniu wybornie podkreśla smak ryb i owoców morza. Wyróżnia się aromatem owoców cytrusowych i tropikalnych. Jej bąbelki są wyjątkowo trwałe. Wyprodukowano ją używając przede wszystkim winogron ze szczepu chardonnay. Sześć lat później na rynek trafia cava w różowym kolorze, która powstała ze szczepu pinot noir. W roku 2010 smakosze win mogli po raz pierwszy spróbować jak smakuje biała cava. Powstała ona także ze szczepu pinot noir. Nosi nazwę Reina M Cristina blanc de noir. Cadorniu Clasico cava wyprodukowane zostało z 3 szczepów: chardonnay, xarel-lo, macabeo. To białe półwytrawne wino wybornie podkreślające smak dań owocowych, deserów i dań, do których użyto czekolady. Ma charakterystyczny aromat owoców tropikalnych i cytrusów.

Codorniu to najstarszy producent win w Hiszpanii. Marka słynie z produkcji win musujących, które miłośnicy wina na całym świecie znają jako cava. Cava wytwarzana jest tą samą metodą co wina musujące z Szampanii. Pierwsza butelka cavy trafiła do sprzedaży niemal 150 lat temu.

Materiał zewnętrzny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here