Jak zrobić przetwory i wędliny?

Nie ma nic pyszniejszego niż własne wyroby. Robimy dżemy oraz przetwory, kiełbasy, szynki i peklowane warzywa. Własna produkcja żywności jest czasochłonna, ale niesie dużo radości. Wiemy co jemy, możemy ograniczać ilość cukru w przetworach, unikamy też szkodliwej i rakotwórczej chemii. Do zrobienia dżemów potrzebujemy dużej ilości owoców, najlepiej, jeśli są to owoce z naszego ogrodu lub sadu. Dodatkowo musimy mieć słoiki, naczynia na dżem powinny być dokładnie wymyte i wyparzone, chroni to przed pleśniami oraz bakteriami. Nasze przetwory będą miały dłuższą datę ważności, jeśli będziemy je odpowiednio przechowywać. Przygotowane jedzenie przechowujemy w ciemnych i chłodnych pomieszczeniach. Najlepiej więc zostawić je w piwnicy albo w spiżarce. Pikle i marynaty robi się nieco inaczej, trzeba przygotować zalewę octową, do której wrzucamy warzywa i gotujemy je. Słoiki muszą być również dokładnie wyparzone. Smakosze mięs docenią niepowtarzalny aromat i smak wędlin domowej roboty. Do przygotowania tych smakołyków potrzebujemy wędzarni, jeśli nie wiemy jak zbudować wędzarnie to możemy sprawdzić na filmikach instruktażowych. Przed wędzeniem mięso i wędlinę należy przygotować, trzeba je zapeklować. W tym celu wykonujemy specjalną zaprawę na bazie ziół, czosnku oraz peklosoli. Mięso, na przykład schab, szynkę lub karkówkę, umieszczamy w takim roztworze na tydzień albo na dwa tygodnie. Na początku poleca się zrobić szynkę peklowaną przez tydzień. Mięso trzymamy w lodówce albo w chłodnym miejscu. Codziennie należy mięso nakłuwać za pomocą specjalnej igły wędliniarskiej. Mięso pod wpływem soli kruszeje, staje się odporne na działanie jadu kiełbasianego, przybiera też ładną, różową barwę. Po upłynięciu wyznaczonego czasu, szynka jest gotowa do wędzenia. Wieszamy ją na haku i umieszczamy w komorze wędzarni. W palenisku rozpalamy ogień, używamy do tego celu, tylko i wyłącznie drewna z drzew owocowych. Jest to niezmiernie ważne, ponieważ inne gatunki mogą być bardzo toksyczne dla ludzi.

http://www.workshopofnature.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here