Przed laty na temat jajek krążyło wiele krzywdzących twierdzeń. Dzisiaj wiemy, że zupełnie niesłusznie. Jajka są niezwykle wartościowym i zdrowym produktem. Oto jak oddziałują na Twój organizm. Boimy się jajek. Za wysokiego cholesterolu, sporej ilości tłuszczu w żółtkach, tego że zaszkodzą naszemu zdrowiu i sylwetce. Jajka, wiele lat temu, zupełnie niesłusznie zostały okryte złą sławą. Na szczęście coraz częściej możemy usłyszeć o tym, jak wartościowym i zdrowym są produktem. My przyłączamy się do tego głosu, bo pod tą niepozorną skorupką kryją się wręcz niesamowite dary natury. Jajka są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Dokładniej: są one unikalnym produktem, zawierającym wszystkie niezbędne aminokwasy (cząsteczki budujące białka), których organizm ludzki sam nie jest w stanie wytworzyć. Już ten fakt plasuje białka na szczycie najzdrowszych pokarmów świata. Ale to nie wszystko. Jajka zawierają bowiem bardzo dużo witamin i składników mineralnych, jak choćby witaminy: A, B12, D, E, kwas foliowy, a także selen, cholinę i wiele innych.
Jak jajka oddziałują na Twój organizm?
1. Podnoszą sprawność mózgu.
Tak działają zawarte w jajkach: cholina, kwasy omega-3, witaminy B12 i D.
2. Pomagają w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała.
To zasługa tego, że jajka długo utrzymują nas w sytości. Badacze odkryli, że zawierają specyficzną budowę białka, która hamuje uczucie głodu skuteczniej niż inne typy białek.
3. Chronią narząd wzroku.
Jajka zawierają luteinę i zeaksantynę – karotenoidy chroniące m.in. przed degeneracją plamki żółtej i zaćmą.
4. Pomagają budować mięśnie.
To ze względu na swój wyjątkowy skład aminokwasowy. Poza tym albumina jajka polepsza przyswajanie białek i ułatwia wzrost mięśni.
5. Polepszają nastrój.
Wysoka zawartość witaminy B12 powoduje polepszenie nastroju i większą wytrzymałość na stres. Jajka dodatkowo zawierają inne witaminy z grupy B, jak np. witaminę B6 i kwas foliowy, które niezbędne są dla utrzymania zdrowia psychicznego. Ponadto, żółtka zawierają lecytynę, metioninę i cysteinę, które uważane są za pomocne w leczeniu depresji.
6. Wzmacniają kości.
Zawierają fosfor, witaminę D i wapń. To właśnie wspólne działanie tych składników powoduje wzmocnienie układu kostnego.
7. Obniżają ryzyko zachorowania na raka.
Ostatnie badania sugerują, że jajka mają przeciwutleniające właściwości, pomagające obniżać ryzyko zachorowania na raka. Takie działanie przypisuje się zwłaszcza obecności w jajku tryptofanu i tyrozyny, które cechują się antyoksydacyjnymi właściwościami.
8. Pomagają w utrzymaniu zdrowej ciąży.
Jajka (nigdy surowe bądź niedogotowane!) uważane są za bardzo wartościowy pokarm dla ciężarnych. Oprócz dostarczania wielu związków odżywczych, pomagają obniżyć ryzyko problemów psychicznych i chorób przewlekłych w dalszym życiu dziecka. Zawdzięczamy to cholinie oraz kwasowi foliowemu, które chronią przed wadami rozwojowymi, umożliwiając odpowiedni rozwój układu nerwowego dziecka.
Jak rozpoznać, czy jajko jest świeże?
Na początek przyglądamy się jajku w skorupce. Nieświeże jajo przy energicznym potrząsaniu wydaje charakterystyczny „chlupoczący” odgłos, jakbyśmy odbijali gumową piłeczkę o ścianki naczynia. Kolejny sposób, zanim rozbijemy jajko, polega na zanurzeniu go w wodzie (może być lekko słona, ale niekoniecznie). Świeże od razu opada na dno. Im jest starsze, tym bliżej powierzchni wody się utrzymuje. Dzieje się tak, ponieważ z czasem zwiększa się ilość powietrza wewnątrz skorupki. Oczywiście łatwiej sprawdzić świeżość jajka po rozbiciu skorupki. Jeśli żółtko kształtem najbardziej zbliżone jest do kuli, czyli jest wypukłe i w całości pokryte dość grubą warstwą białka – to dobry znak. Białko świeżego jaja powinno być zwarte, lśniące i zajmować dość mały obszar wokół żółtka. Jeśli jajo jest nieświeże, wtedy rozlewa się dość szeroko wokół żółtka. A żółtko jest wówczas płaskie, może też być lekko mętne i mieć zmieniony zapach.