Jedzenie wartościowych rzeczy to oczywiście jest podstawą zdrowego odżywiania. Tutaj warto wie zwracać szczególną uwagę na to, co się je. Dzięki temu można ograniczać spożywanie niezdrowych produktów, które źle wpływają na nas. Tutaj są jednak pewne mity. Takie jak chociażby unikanie tłuszczu w diecie. Należy unikać tłuszczu trans – taki znajduje się w margarynach, w ciastkach gotowych – lepiej jest od czasu do czasu upiec domowe ciasto czy ciastka, korzystać z masła, niż kupować gotowe słodycze tego typu. Na pewno zaś wartościowe są tłuszcze znajdujące siew nabiale – oczywiście nie trzeba wybierać tego pełnotłustego, zaś niestety nabiał odłuszczony prawie całkowicie lub całkowicie – jest jałowy dla organizmu. Dlatego trzeba tutaj wybierać te produkty o średniej zwartości tłuszczu. Dzięki temu przyswajalna jest witamina D oraz A znajdujące się w nabiale. Zdrowe są też niektóre tłuszcze roślinne, powinny być one dodatkiem do surówek – spożywane na suro mają wielkie znaczenie dla organizmu.