Dla zdrowia matki i dziecka

Ciąża to czas wyjątkowy pod każdym względem – również żywieniowym. Przyszła matka powinna zrobić wszystko, by zapewnić swemu dziecku możliwie jak najlepszy start w życie. Troska o zdrowie malucha staje się zatem jedną z najważniejszych rzeczy, o które ciężarna kobieta powinna zadbać możliwie jak najlepiej. Troska o odpowiednią ilość wypoczynku oraz rezygnacja z niezdrowych nałogów do podstawa. Bardzo ważna jest również dieta, dzięki której i matka, i rosnące w jej brzuchu dziecko mogą otrzymywać niezbędna dla zdrowia porcję witamin i minerałów. Co jeść w ciąży? Im bardziej różnorodna będzie dieta kobiety w ciąży, tym lepiej dla niej i jej dziecka. Świeże owoce i warzywa, produkty z pełnych ziaren zbóż, nabiał i chude mięso – oto cenne składniki diety, dzięki którym można zadbać o zdrowie maluszka. Warto pamiętać, by w okresie ciąży stawiać na produkty świeże, a unikać żywności przetworzonej i pełnej sztucznych dodatków. Nie są one zbyt dobrym składnikiem diety, która ma zapewnić zdrowie dwóm osobom jednocześnie. Ważną kwestią dla kobiety w ciąży jest sięganie po te produkty, w których znajduje się możliwie jak najwięcej witamin z grupy B, a w szczególności kwasu foliowego. Dla płodu jest to bardzo ważna substancja. Gdzie jej szukać? Najlepiej w takich produktach, jak sałata oraz szpinak. Jaja, orzechy oraz ziarna słonecznika będą kolejnymi składnikami, które kobiety spodziewające się dziecka z pewnością powinny włączyć do swej diety. Zyskają na tym i one, i ich nienarodzone dziecko.

http://www.yoggi.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here