Każda pora roku stawia przed organizmem pewne wyzwania. Doskonale odczuwa on zmiany w przyrodzie i podejmuje walkę, aby się do nich dostosować. A ponieważ walka taka często jest męcząca, warto sobie pomóc. Jako przykład możemy podać tutaj sposób żywienia znany jako dieta jesienna. Jak wskazuje sama nazwa, dieta ta dedykowana jest w okresie jesiennym. A co ją charakteryzuje? Przede wszystkim eliminacja niezdrowych tłuszczów, a także bogactwo ryb, nabiału, owoców i warzyw. Te ostatnie są potężną dawką witamin i minerałów, dlatego też pomagają wzmocnić nasz organizm i uodpornić na choroby sezonowe. A dlaczego warto jeść twaróg i inne wyroby mleczne w tym okresie? Przede wszystkim dlatego, że białko w nich zawarte jest materiałem budulcowym organizmu człowieka. To właśnie białko zapewnia dobrą kondycję nie tylko kościom, ale też mięśniom. Wtedy łatwiej jest nam zrzucić zbędne kilogramy czy też uchronić się przed nadmiernym odkładaniem tkanki tłuszczowej. Co więcej białko pomaga regenerować się narządom wewnętrznym. Nie tylko pomaga więc przetrwać jesienne przesilenie, ale też dodaje sił i pomaga utrzymać optymalną wagę, czy nawet ją zredukować.
Ostatnim elementem, o którym należy powiedzieć, jest przyjmowanie płynów. Choć jesienią mniej się pocimy, wciąż potrzebujemy około 2 litrów wody dziennie. A najlepiej, gdy jest ona w postaci zdrowej herbaty. Warto tu dodać, że Yerba Mate w odchudzaniu jest wyborem optymalnym. Dodaje energii, chroni organizm przed wolnymi rodnikami, nawilża go i pomaga w naturalnej detoksykacji.