W ostatnim czasie coraz głośniej jest na temat wpływu naszej diety na kondycję organizmu. Coraz bardziej jesteśmy świadomi tego, że to od dostarczanych wraz z pożywieniem wartości odżywczych oraz mikro – makroelementów zależy nasze zdrowie. Zdrowa dieta pozwala wielu schorzeń uniknąć. A gdy się pojawią, szybko je pokonać. I nie musimy sięgać po strasznie drogie produkty. Wiele z nich pochodzi z naszych własnych sadów czy ogrodów.
Orzechy włoskie – właściwości odżywcze i zdrowotne
Orzechy włoskie to doskonały przykład produktu szalenie prozdrowotnego. Chociaż zawiera sporo kalorii, warto włączyć go do swojego jadłospisu. W orzechach jest bogactwo zdrowych kwasów omega -3, białka, witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na pracę każdej tkanki i każdej komórki organizmu. Warto jednak pamiętać, że nie każdy może orzechy jeść. Jednym z przeciwwskazań jest choroba wątroby.
Co jeść przy problemach z wątrobą?
Przede wszystkim produkty lekkostrawne, w których nie znajdziemy wiele tłuszczu. Wyeliminować należy też surowe warzywa i owoce. Tylko po poddaniu obróbce cieplnej nie powodują nadmiernej produkcji żółci. Ważne jest też, aby jako przyprawy pojawiły się głównie świeże zioła, a nie sztuczne mieszanki warzyw.
Dieta a zdrowe oczy
A czy wiedziałeś, że również kondycja wzroku w dużej mierze zależy od tego, co jesz? Zazwyczaj, gdy wymienia się kilka sposobów na zdrowe oczy, mówi się o kroplach, odpoczynku, czy spacerach. Tymczasem czarne i czerwone owoce, a także zielone i pomarańczowe warzywa potrafią zdziałać wielkie cuda.