masło czy margaryna - co wybrać?

Większość z nas nie wyobraża sobie zjedzenia chleba na sucho, bez posmarowania go czymś tłustym. Jedni wolą wykorzystać w tym celu margarynę roślinną, inni masło. To co wybieramy tak na dobrą sprawę jest uzależnione od wielu czynników. Po pierwsze od smaku, ważna jest również cena i nasze nawyki żywieniowe, które zostały w nas zaszczepione od małego. A co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszego organizmu?

Co mówią zalecenia żywieniowe?

Zalecenia żywieniowe nakłaniają nas do tego, żeby zastępować tłuszcze zwierzęce, tłuszczami roślinnymi. Czemu jest to lepsze rozwiązanie? Ponieważ w tłuszczach zwierzęcych znajdują się nasycone kwasy tłuszczowe, z kolei w tłuszczach roślinnych jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jeżeli zmodyfikujemy swoją dietę i zastąpimy nasycone kwasy tłuszczowe, kwasami nienasyconymi, zmniejszymy ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Masło – jakie ma właściwości?

W maśle znajdują się tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Jest ono produkowane z mleka krowiego, jak i jego przetworów. Według prawa masło nie może zawierać mniej niż 80% tłuszczu mlecznego, ale nie więcej niż 90%. Nie dozwolone jest również występowanie w nim powyżej 16% wody oraz 2% suchej masy beztłuszczowej mleka.

Masło zawiera w sobie kwas kaprylowy, systematyczne jego spożywanie w dozwolonej ilości może skutecznie obniżać ryzyko chorób bakteryjnych i grzybiczych układu pokarmowego. Oprócz tego masło jest też bogate w dieny kwasu linolowego, który wykazują działanie antynowotworowe, polegające na zmniejszaniu blaszek miażdżycowych. Dzięki temu możemy pozbyć się zbędnych kilogramów. Kolejne cenne składniki, które znajdują się w maśle to witaminy cenne dla naszego zdrowia: A, D i E.

Mimo wielu korzystnych dla zdrowia właściwości, masło posiada również pewne zagrożenia. W jego składzie znajduje się większa ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich dzienne spożywanie w zbyt dużych ilościach ma szkodliwe działanie dla zdrowia. Oprócz tego w tłuszczach mlecznych występują również izomery trans kwasów tłuszczowych, które zwiększają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

A może margaryna jest zdrowsza?

Niby margaryna jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego masła (tak się mówi), jednak też posiada jakieś wady. Chociażby to, że podczas jej produkcji, podczas częściowego utwardzania ciekłych olejów roślinnych dochodzi do wytworzenia izomerów tras kwasów tłuszczowych. A one z kolei mogą wykazywać działanie niekorzystne dla naszego układu sercowo-naczyniowego. Oprócz tego przyczyniają się do powstawania wolnych rodników oraz obniżania poziomu kwasów Omega-3.

Źródło: https://www.wroclovedesign.pl/maslo-czy-margaryna-co-jest-lepsze-do-smarowania-pieczywa/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here