Czekolada jest chyba jednym z najczęściej wykorzystywanych produktów w naszej kuchni. Jest na tyle uniwersalna, że możemy dodawać ją zarówno do deserów, jak i wytrawnych dań. Czekolada podkreśla również smak wielu produktów i jest uwielbiana niemal przez wszystkich. To sprawiło, że ogromną popularność zyskało choćby brownie, czyli wilgotne ciężkie ciasto, które przygotowuje się z zaledwie z kilku składników.
Brownie wciąż zyskuje swoich zwolenników, którzy poznają smak tego niecodziennego wypieku. Wśród cukierników nie brakuje też pomysłów na urozmaicenie klasycznego przepisu. Możemy trafić na wiele interesujących i oryginalnych wariacji na temat tego czekoladowego smakołyku.
Brownie – co warto o nim wiedzieć?
Jeśli nigdy dotąd nie mieliście okazji spróbować brownie, czas nadrobić zaległości. Nie jest to bowiem typowe, czyli wyrośnięte, delikatnie suche ciasto, jakie znamy z kuchni naszych mam czy babć. To zupełnie inny rodzaj wypieku, który dla wielu może być nieco zaskakujący. Ale najpierw, kilka faktów o brownie.
- Brownie wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Historii na temat jego powstania jest wiele. Jedna z nich głosi, że pewna bibliotekarka w pośpiechu zapomniała dodać do ciasta proszku do pieczenia. Ostatecznie ciasto wyszło niskie, ale mimo to zostało podane gościom, którzy zachwycili się jego smakiem.
- Pierwsze przepisy na brownie pochodzą z pierwszych lat XX wieku.
- Upieczone ciasto może mieć bardzo różną konsystencję – od płynnej, podobnej do fondanta aż po delikatnie suchą. Powinno jednak być dość niskie.
- Urok ciasta kryje się w jego prostocie i niepozornym wyglądzie, ale ten smak… Musicie sami spróbować!
Przepis na idealne brownie
Przygotowanie brownie wcale nie wymaga lat doświadczenia ani specjalistycznego sprzętu. Wystarczy postępować według przepisu (sprawdź np. ten: https://www.kaufland.pl/przepisy/wyszukiwarka-przepisow/przepis.brownie-solonym-karmelem-popcornem.r_id=Recipe_8579017.html), a po upieczeniu zaserwować najbliższym ten niecodzienny amerykański smakołyk. Jedyne, na co należy uważać, to rozpuszczanie czekolady – musimy ją stale delikatnie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki i masa nie straciła blasku. Potem wystarczy połączyć wszystkie składniki i ewentualne dodatki (mogą to być orzechy, rodzynki, herbatniki). Na koniec, po wyjęciu z piekarnika i wystygnięciu, możemy udekorować je polewą z solonego karmelu i popcornem, który przełamie intensywny słodki smak i kremową konsystencję.
Brownie to efektowne ciasto, które wybacza wiele błędów i niedociągnięć, a przy tym świetnie smakuje. Z powodzeniem możemy je przygotować bez żadnej okazji, jak i podać podczas rodzinnych uroczystości czy przyjacielskich spotkań. A nim się obejrzymy, z pewnością znajdzie swoich zwolenników.