Białko serwatkowe a odchudzanie? Jak działa?

Białko serwatkowe a odchudzanie? Jak ten artykuł spożywczy może wpłynąć na naszą sylwetkę? Czy pomaga w odchudzaniu? Co takiego zawiera? Może zacznijmy najpierw od tego czym jest to białko serwatkowe. Kiedy następuje proces produkcji sera, wytwarza się produkt uboczny, czyli serwatka. Z tego ostatniego przez kolejnych wiele innych procesów pozyskuje się białko serwatkowe. Jest to bardzo zdrowy wytwór, który może wspomóc nasze mięśnie po ciężkim wysiłku. Jest odpowiednim składnikiem w diecie dla osób, które chciałyby popracować nad swoją sylwetką, utrzymać ją lub po prostu zrzucić kilka dodatkowych kilogramów. Poza tym białko serwatkowe nie tylko odżywia mięśnie po dużym wysiłku, ale i uodparnia nasz organizm przed różnego typu chorobami. Białko serwatkowe składa się w większej ilości z protein, a reszta to inne ważne dla organizmu składniki. Ten produkt ma wpływ na zwiększenie metabolizmu w organizmie i przede wszystkim, co ważne, szybko rozbija się w żołądku na swoje mniejsze cząstki, aminokwasy, które bardzo sprawnie transportowane są do krwi. Kolejnym plusem i ciekawostką jest to, że podane białko posiada nawet te aminokwasy, których nie produkują nasze organizmy. Jest ich w składzie aż osiem. Następną dobrą wiadomością będzie to, że z dodatkiem proteiny serwatkowej można przyrządzić prawie wszystko. Od pysznych deserów, typu lody, ciastka, do słodkich śniadań jak na przykład owsianka z dodatkiem świeżych owoców. Pomysłów jest wiele, wystarczy tylko zapas tego produktu i kreatywna wyobraźnia. Białko serwatkowe, jak każde inne, zwiększa przyrost masy mięśniowej. Dla mężczyzn będzie to świetny wynik swojego wkładu i wysiłków. Kobiety jednak mogą chcieć tylko podkreślić, to nad czym pracowały określoną ilość czasu. Dlatego dla płci pięknej najlepszym wyjściem jest nie przesadzanie zbytnio z treningami. Dzienna dawka ruchu, w połączeniu z odpowiednią dietą na pewno zdziałają cuda. Białko serwatkowe jest dostępne w sklepach z suplementami diety, w dwóch wariantach. W postaci izolatu i koncentratu. Ten drugi nie jest polecany dla osób, które mają problemy z nietolerancją laktozy, ponieważ koncentraty zawierają jakieś ilości laktozy i tłuszczu, co może źle się skończyć dla alergika. Dawkowanie tego produktu pewnie będzie zawarte w etykiecie na tyle opakowania. Warto też dopytać o to sprzedawcę. Przede wszystkim należy też wspomnieć, że białko serwatkowe traktuje się jako suplement, kiedy w diecie jego spożywanie jest zaniedbane. Jeśli jednak proteina jest w odpowiedniej ilości pobierana z pokarmów, to nie potrzebna jest nam kolejna dawka białka. Peptydy (czyli białka) są podstawowymi składnikami budulcowymi organizmu, nie można go ograniczać, ani nie można go spożywać w nadmiernych ilościach. Grozi to objawami takimi jak:
– Zwiększenie masy ciała (tycie),
– Pogorszenie nastroju (kiedy w naszej diecie pojawi się za dużo białka, a za mało węglowodanów),
– Odwodnienie ( pogorszenie pracy nerek),
– Bóle głowy i nieświeży oddech (Niski poziom spożywania węglowodanów, a wysoki białek, skutkuje popadnięciem organizmu w stan ketozy, które powoduje powyższe nieprzyjemności).

http://www.abczdrowia.com.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here