Alergie na alkohol, znany również jako nietolerancja alkoholowa, może być nieprzyjemnym przeżyciem. Spowodowane niezdolnością do złamania alkoholu lub różnych składników w napojach alkoholowych objawy są niezliczone i często mogą wskazywać na inny stan. Na szczęście istnieją sposoby określania, czy masz alergie alkoholowe, choć mogą być nieprzyjemne. Ważne jest, aby dowiedzieć się, czy masz nietolerancję alkoholową; zużywające się chemikalia, których nie można metabolizować, mogą mieć poważne konsekwencje. Zrozum, że alkohol sam w sobie nie jest często winnym. Chociaż alergia na sam alkohol jest dość rzadka, to nie jest niesłychane. Znacznie bardziej prawdopodobne jest, że jeden z ziaren używanych do produkcji alkoholu lub środka konserwującego utrzymywał go w stanie świeżym, powoduje reakcję alergiczną.

Piwo, wino i alkohol każdy zawiera histaminę alergenową, wyprodukowaną w wyniku procesu fermentacji. Histamina jest oczywiście reakcją alergiczną u ludzi.

Piwo i wino zawierają również siarczyny, używane jako środek konserwujący. Znane są siarczyny, które pogarszają astmę i powodują inne objawy alergii.

Alergen białkowy o nazwie „LTP” znajduje się w skórach winogron, powodując, że czerwone wino (fermentowane skórą winogronową, w przeciwieństwie do białego wina) stanowi alergen.
Jednocześnie czerwone wino ma tendencję do mniej konserwantów niż białego wina, co oznacza mniej siarczytów.

http://www.bodyandmind.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here