Bardzo prostym językiem mówiąc, sushi to nic innego, jak surowe owoce morza przyrządzone w specyficzny sposób. Potrawa ta wywodzi się z Japonii, wykorzystuje wiele składników, ale podstawą zazwyczaj jest odpowiednio doprawiony ryż, specjalny rodzaj wodorostów oraz właśnie różnorodne owoce morza. Może to być np. kawior, łosoś, tuńczyk, węgorz i wiele, wiele innych. Potrawa jest na tyle popularna, że ma wiele odmian, które zasadniczo różnią się od siebie wyglądem. Sushi też dzieli się na kilka rodzajów związanych ze sposobem przygotowywania go przez kucharza, np.: formowane w dłoni na kształt owalu (nigiri), składniki zawinięte w wodorost w kształcie rulonu (maki), albo podane gościom składniki tak, by mogli samodzielnie skomponować ulubione smaki (temaki). Znanych jest także wiele innych odmian tej potrawy, również w restauracjach podawana jest w zróżnicowany sposób. Niekiedy klient otrzymuje gotową porcję, czasem wiele pozycji dostępnych jest tak, aby każdy nałożył sobie po kilka sztuk innego sushi, czasem przygotowywane jest na oczach zamawiającego. Zazwyczaj dodatkiem do tej potrawy jest ostry sos wasabi a do popicia – zielona herbata. Pewne jest natomiast to, że popularność sushi stale rośnie i wcale nie trzeba odwiedzać kraju kwitnącej wiśni, aby go skosztować. U nas jednak nie należy ono do produktów tanich, szczególnie ze względu na specyfikę potrzebnych składników. Pomimo to, warto choć raz w życiu skosztować sushi, gdyż jego smak naprawdę jest niepodobny do żadnego dania z tradycyjnej polskiej kuchni.

http://domosia.pl/

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułModa na smoothies.
Następny artykułMleko w kuchni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here