Pigwa

Nasze sezonowe owoce i warzywa mają mnóstwo witamin i minerałów i czynimy mądrze, kiedy korzystamy z ich dobrodziejstw. Jabłka, gruszki, czereśnie i wiśnie, nie tylko są smaczne, ale również dostarczają naszym organizmom niezbędnych składników odżywczych. Ponadto można zrobić zn ich rożne przetwory. Wielkim powodzeniem m cieszą się dżemy i powidła. mnóstwo kobiet w ten sposób przygotowuje się do zimy. Lato to wspaniały czas na zgromadzenie zapasów i cieszenie się w chłodny dzień smakiem lata.

Jest wiele produktów, których nie wiemy jak użyć, jeszcze niedawno nie znaliśmy pigwy, która rośnie na naszych terenach. Co zrobić z pigwy? możliwości jest również sporo. Można powiedzieć że to nasza regionalna, krajowa cytryna, ponieważ zawiera jeszcze więcej witaminy C. Jest mocno kwaśna, ale nie tak soczysta, jak jej tropikalna kuzynka. Można ją zetrzeć na tarce i dodawać do różnych specjałów, żeby nadać im kwaskowego smaku. Niektórzy uwielbiają takie dodatki.

Ale jak sprawić żeby pigwa długo wytrzymała w słoiku. Wszyscy wiemy, że znakomitym konserwantem jest cukier. W nadmiarze jest on szkodliwy, ale w niewielkich ilościach można go z powodzeniem używać. Pigwę można również zalać spirytusem i zasypać cukrem. Powstanie z tego smaczna nalewka. Popularna cytrynówka ma wielu zwolenników, ale pigwówka też może być całkiem smaczna i orzeźwiająca.

Dodawanie pigwy do deserów pomoże podkreślić ich smak i doda witamin oraz uświetni dania, które są zbyt banalne warto urozmaicać sobie jadłospis.

http://www.zwiazekidealny.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here