Dla wielu dieta kojarzy się wyłącznie z wyrzeczeniami. Często stosując ją jesteśmy zmuszeni do wykreślenia ze swojego menu naszych ulubionych potraw tylko po to żeby zgubić kilka zbędnych kilogramów. Nie musimy jednak zawsze wybierać pomiędzy pokarmami pełnowartościowymi a takimi, które nie spowodują przyrostu zbędnych kilogramów. Oto kilka produktów, które łączą te dwie cechy.
Świetną alternatywą dla słodyczy może być ananas. Jest on doskonałym źródłem bromeliny – enzymu przyspieszającego proces przyswajania białka. Pamiętajmy jednak, że wyłącznie świeże owoce! Przy tym jest niskokaloryczny, sto gram ananasa to tylko 56 kalorii.

Do potraw warto dodawać chili. Przyspiesza ono spalanie tłuszczów, pobudza także do wzmożonej pracy układ trawienny. Jedząc chili zużywamy zatem więcej kalorii.
Świetną przekąską pomiędzy posiłkami może być popcorn. Jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż tłuste i kaloryczne chipsy i orzeszki, a przy tym nie można go zjeść zbyt dużo, bo jest bardzo sycący.

Popcorn można zastąpić zwykłym jabłkiem. Owoce te zawierają pektyny, a one oczyszczają jelita wiążąc i neutralizując szkodliwe substancje. Ich dodatkową zaletą jest regulacja układu trawiennego i pobudzenie wydalania.

Ziemniaki jedzone w czasie obiadu zastąpmy brokułami, fasolką lub brokułami. Makaron odpowiednio przygotowany wcale nie tuczy, ponadto podnosi poziom serotoniny w mózgu i poprawia nastrój. Fasolka to doskonałe źródło białka – budulca tkanki mięśniowej oraz witamin z grupy B regulujących pracę układu nerwowego. Brokuły za to są jednocześnie sycące i niskokaloryczne, zawierają tylko 26 kalorii w stu gramach. Ponadto zawierają także kwas foliowy, żelazo i witaminę C.

http://super-fit.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here