Owoce od wieków stanowią ważną część codziennej diety człowieka. Wiemy doskonale, jak bogate są w witaminy i minerały, a także makro i mikroelementy, dzięki którym nasze komórki i tkanki pracują prawidłowo. Dlatego pamiętajmy, aby były każdego dnia w naszym jadłospisie.

Czerwone owoce i warzywa

Czerwień to od wieków kolor energii. Przypadkowo? Pewnie nie. Jedno jest pewne, owoce i warzywa w tym kolorze to rzeczywiste źródło naturalnej energii dla organizmu. Są one bogactwem antyutleniaczy, a także potasu. Dzięki temu chronią przed stresem, chorobami nowotworowymi czy starzeniem. I dlatego też lekarze polecają na przykład owoce jagodowe na problemy ze wzrokiem.

Papaja – właściwości odżywcze i zdrowotne

Papaja to owoc, który wielu z nas zna jedynie z piosenki. Tymczasem właściwości papai są niesamowite. Reguluje pracę układu trawiennego, wspiera serce i procesy krzepnięcia krwi. Jest też bogactwem składników, które pomagają rozkładać tłuszcze i tym samym redukować ich ilość w organizmie. Co więcej, papaja rewitalizuje skórę i dodaje jej blasku.

Owoce a żółtaczka

Surowe owoce i warzywa polecane są niemal każdemu. Ale nie w przypadku chorób wątroby. Należy bowiem zdawać sobie sprawę z tego, że gdy je zjadamy, woreczek produkuje naprawdę duże ilości żółci. A to przy chorobach nie jest wskazane. Dlatego też żółtaczka czy inne schorzenia wątrobowe powinny nas nakłonić do gotowania czy pieczenia owoców. Wtedy wątroba szybciej się regeneruje, a symptomy bólowe pojawiają się znacznie rzadziej.

http://www.lajfczat.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here