Czosnek jest obowiązkowym dodatkiem do wielu dań kuchni polskiej i śródziemnomorskiej. Jest to przyprawa bardzo uniwersalna, którą możemy wzbogacać smak potraw podawanych na zimno lub na gorąco. Jest to jednak przyprawa o bardzo mocnym smaku i aromacie, dlatego dodając czosnek musimy uważać z ilością ząbków. Jeśli dodamy ich za dużo, to główny smak przygotowanego dania zostanie zdominowany przez czosnek. Dużą ilością czosnku bez obaw możemy przyprawiać tylko dania z jagnięciny lub z baraniny oraz dania z ryb. Czosnku nie boi się także wieprzowina, całymi ząbkami czosnku możemy szpikować przeznaczony do pieczenia kawałek schabu. We Włoszech czosnkiem jest dodatkiem do dań z makaronu. Niemal kultową potrawą w tym kraju jest spaghetti aglio e olio, czyli spaghetti podane z sosem czosnkowym. Dla mieszkańców Polski na pewno bardzo zaskakująca będzie informacja, że w amerykańskim stanie Kalifornia z czosnku przygotowuje się marmolady i dżemy. Zapach czosnku z ust możemy zneutralizować żując świeżą natkę pietruszki.

http://www.biegiemprzezpolske.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here