Nie da się ukryć, że to jeden z najbardziej ekspansywnych trendów ostatniego czasu. Firmy oferujące catering dietetyczny wyrastają jak „grzyby po deszczu”. Czy warto się zdecydować na ich usługi w procesie gubienia zbędnych kilogramów?

Pierwsza odpowiedź, jaka się nasuwa: to zależy. Naturalnie, powodzenie tego sposobu odżywiania w aspekcie odchudzania, jak każdego innego, zależy od wielu czynników. Na co jednak zwrócić szczególną uwagę? Jak wybrać odpowiednią firmę? I czy w ogóle się na to decydować? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć.

Szybko, komfortowo, wygodnie

Jeśli chodzi o zalety, na pierwszy plan wysuwa się zdecydowanie oszczędność czasu, jednak powiedzmy sobie szczerze: nie jest to czynnik najbardziej decydujący o tym, czy rzeczywiście schudniemy. Kolejna rzecz to różnorodność oferowanych jadłospisów. Proponowanych diet jest sporo: wegetariańska, bezmleczna, niskocholesterolowa, antycellulitowa, wegańska, dla diabetyków, indywidualna (według zaleceń lekarza), śródziemnomorska, tradycyjna, bezglutenowa, bezrybna (+ bez owoców morza), warzywno-owocowa, sportowa, oczyszczająca. Tak naprawdę każdy może wybrać coś dla siebie, a nawet zamówić plan żywnościowy przygotowany tylko i wyłącznie pod siebie, dostosowując się ściśle do zaleceń dietetyka. Elastyczność również przemawia za wyborem tej opcji – możemy np. wykupić ją tylko na wybrane dni. Na plus jest również bezpłatna porada dietetyka, zawarta zwykle w ofercie cateringu. Kolejna sprawa to pewność takiej diety pod względem zbilansowania kalorycznego – zwykle jest ono na wystarczającym poziomie (w końcu zasięgnęliśmy porady dietetyka).

Ale…

O cenie (która wciąż jest za wysoka dla większości Polaków) nie wspominamy. Jakość produktów, udostępnianie składu – dlaczego nie napisaliśmy o tym w akapicie powyżej? Dlatego, że wiele z tych firm o te elementy nie dba. Albo inaczej – nie podaje ich do wglądu, przez co jesteśmy skazani na grę w ciemno. Czy aby na pewno ten składnik można uznać za produkt ekologiczny? Skąd te produkty pochodzą? Na czym to było smażone? Takie pytania zadajemy sobie bardzo często, żywiąc się dietą pudełkową. Są oczywiście firmy, które dane odnośnie składników udostępniają, ale wciąż stanowią one mniejszość.

Druga rzecz to … niepewna przyszłość. Popatrzmy na to pod tym kątem: kiedyś nadejdzie dzień, w którym podejmiemy decyzję o zakończeniu diety cateringowej. Czy wtedy będziemy bogatsi o wiedzę i doświadczenie z zakresu zdrowego żywienia? Raczej nie, ponieważ ta dieta to głównie komfort i wygoda, nie nauka. Korzystając z niej trudno nauczyć się świadomości zakupowej i samodzielnego przygotowywania potraw. Dlatego, gdy jej czas dobiegnie końca, trudno nam będzie utrzymać efekt, bowiem istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że powrócimy do naszych przyzwyczajeń sprzed diety.

Z punktu widzenia długotrwałych efektów, lepsze wydaje się samodzielne przyrządzanie posiłków, korzystając przy tym z porad dietetyka. Bardzo ważne w takim przypadku jest również zapewnienie organizmowi odpowiedniej suplementacji. Odpowiedniej, czyli takiej, która aktywnie wspomoże redukcję wagi, umożliwi stopniowe spalanie tkanki tłuszczowej oraz odsunie widmo efektu jo-jo. Polecanym produktem tego typu jest Piperine Forte – naturalny preparat przyczyniający się do hamowania powstawania nowych komórek tłuszczowych.

Jeśli w naszym rozrachunku wizja skorzystania z cateringu dietetycznego wydaje się być mimo wszystko korzystniejsza, podejdźmy do tego zdroworozsądkowo – wybierzmy firmę, która oferuje szczegółową konsultację dietetyczną, a także która udostępnia skład przygotowywanych posiłków. Sprawdźmy również opinie i recenzje. No i jeszcze jedno: bądźmy wytrwali w podjętej decyzji – wystrzegajmy się podjadania i podwójnych obiadów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here