piwo - kto powinien go unikać?

Alkohol i nadmiar cukru we krwi nie idą ze sobą w parze, ich połączenie może prowadzić do powikłań. Nie oznacza to jednak, że osoby cierpiące na cukrzycę powinny całkowicie zrezygnować z produktów alkoholowych, kluczem powinno być zachowanie umiaru. Diabetycy mogą spożywać alkohol tylko wtedy, gdy jest on w rozsądnych ilościach oraz jest to odpowiedni rodzaj.

Czym jest cukrzyca typu 2?

Głównym czynnikiem ryzyka w cukrzycy typu 2 jest nadmierna masa ciała, a dokładnie otyłość. Odpowiedzialna za nią jest niewłaściwa dieta, brak aktywności fizycznej oraz używki. Trzustka, która jest odpowiedzialna za produkcję insuliny w komórkach beta nie jest w stanie wyprodukować wystarczającej ilości hormonu. Gdy dochodzi do nadmiaru insuliny we krwi, dochodzi do wzrostu glukozy we krwi. W badaniu poziom cukru wyjdzie wyższy niż 120 mg/dl.

Piwo a cukrzyca

Regularne spożywanie napojów alkoholowych z czasem prowadzi do chorób trzustki i może przyczynić się do wystąpienia otyłości. Piwo jest jednym z tych produktów, które nie dość, że zawiera alkohol etylowy, to jeszcze jest bardzo kaloryczne. Do tego ma dużo węglowodanów i wysoki indeks glikemiczny. Częste jego spożywanie przyczynia się do zwiększenia masy ciała. A oprócz jego podnosi ciśnienie, które jest kolejnym czynnikiem sprzyjającym w cukrzycy typu 2.

Piwo sprawia, że poziom glukozy we krwi się podwyższa. Dochodzi do tego na skutek szybkiego przedostania się alkoholu do krwioobiegu, następnie alkohol jest przetwarzany w wątrobie. Ta, zajęta jego przetwarzaniem nie ma czasu na dostarczenie glukozy do krwi. Wtedy dochodzi do kumulacji cukru i wzrostu jego poziomu. Gdy jego ilość będzie zbyt wysoka, może hipoglikemii.

Przeczytaj też: http://kidini.pl/oponka-na-brzuchu-skad-sie-bierze/

Hipoglikemia po spożyciu alkoholu

Hipoglikemia może pojawić się u cukrzyka, który połączył alkohol z wysiłkiem fizycznym. Jak wiadomo, bez względu na rodzaj, każda aktywność fizyczna obniża poziom glukozy we krwi. Takie połączenie może skończyć się omdleniem, dochodzi wtedy do utraty energii przez organizm.

Stan niedocukrzenia pojawia się również w wyniku połączenia zażywanych leków z alkoholem. Zadaniem farmaceutyków jest wyregulowanie poziomu glukozy we krwi, gdy zostaną przyjęte z napojem zawierającym alkohol, leki stają się nieskuteczne.

Źródło: https://powolipoprostu.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here